Back to top
Marika konyhája

Kedves háziasszonyok és a konyhában sürgő-forgó férfiak!

               

Eltelt a húsvét.  Biztos vagyok benne, hogyminden családban különbnél-különbételektől roskadtak az asztalok. A sok-sok megterhelő fogást követően remélem, hogy jól fog esni ezúttal valami könnyedebb recept.Mivel a medvehagyma időszaka van, ezért ennek a hónapnak is ez lesz a sztárja.

A medvehagyma a hagyma nemzetséghez tartozó növény, amely egyre több helyen fordul elő hazánk erdeiben. Élőhelye elsősorban a nedves, árnyékos, enyhén savas talajú erdők. Hazánkban leginkább a gyertyános, tölgyes és bükkös erdőkben fordul elő nagyobb számban. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják, de hazánkban a vaddisznó is igencsak kedveli, és nagy mennyiségben fogyasztja.

Évelő növény. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.

Fehér, megnyúlt buzogány alakú, hagymájából rendesen két nagy, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz.Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal, illetve az őszi kikericcsel. 

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem.

Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával).

 A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel. Most azonban térjünk rá a saját receptünkre:

 

SÁRGARÉPÁS MEDVEHAGYMA-KRÉMLEVES

Hozzávalók:

2 db sárgarépa

1 csokor medvehagyma

1 nagy krumpli

1 fej vöröshagyma

őrölt fehérbors

1,5 dl tejszín

2 evőkanál olaj

 

Elkészítés: A sárgarépát és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk apróra. A medvehagymaleveleket mossuk meg alaposan, majd vágjuk fel vékony csíkokra.

Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Pár perc után adjuk hozzá a medvehagymát, keverjük alaposan össze, és pároljuk addig, míg a medvehagyma kissé összeesik. Adjuk hozzá a sárgarépát, a krumplit, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Amikor a zöldségek teljesen megpuhultak, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük a levest. Tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, mert főzni már nem kell.

 

Tálaláskor merjük ki a levest tányérokba, majd ízlés szerint pirított zsemlekockával kínáljuk.

MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA

HOZZÁVALÓK

50 dkg liszt

1 csokor medvehagyma

2 db tojássárgája

1 dl tejföl

25 dkg margarin

3 dkg élesztő

1 dl tej

1 dkg cukor

 1 db tojás a kenéshez

 

ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a kovászt és a többi hozzávalót. Félkemény tésztává dolgozzuk át, majd hagyjuk fél órát állni.

A medvehagymát  megmossuk, jól lecsepegtetjük, vastag szárakat kivesszük, a többit vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset. Nyújtófával kissé ellapítjuk, aztán félbe, majd negyedbe hajtva 20 percig langyos helyen pihenteted.

Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.

Tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, majd még 10 perc pihentetés után, 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt kisütjük.

Toth Mária