Back to top

Vakációs bibliahét volt Medgyesen

Vakációs bibliahét volt Medgyesen

Református Egyház: 
Vakációs bibliahetet szerveztek augusztus 29. és szeptember 2. között Medgyesen, sok gyerekkel és segítő önkéntessel a református gyülekezeti házban. A foglalkozások alapját bibliai történetek képezték, amelynek témáját a KOEN – Keresztyén Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért Alapítvány állította össze Jézus és Péter apostol párbeszédére alapozva, amelynek fő kérdése: Szeretsz-e engem? – ismertette a bibliahét tematikáját Székely Anna-Eli diakónus.
 
 
Vége lett a nyárnak, hamarosan becsengetnek az erdélyi iskolákban is, a vakáció utolsó előtti hetében még a játék, a kikapcsolódás és a játszva tanulás idejét töltötték a medgyesi református gyerekek. A vakációs bibliahét minden napja a „Szeretsz-e?” kérdésre kereste a választ a következők szerint: 1. Szeretsz akkor is, ha nem sikerült, akkor is ha „elszúrtam”? Szeretlek, kövess engem! 2. Hogyan kell szeretnem? Szeretlek, engedd, hogy megmutassam. 3. Elmondod, mennyire szeretsz? Szeretlek, hidd el! 4. Mennyit „ér” a szeretet? Szeretlek, vállald fel! 5. Világraszóló szeretet. Szeretlek, add tovább a szeretetemet!
 
Péter apostol történetei – az elhívása, a csodálatos halfogás, az utolsó vacsorai lábmosás, a sánta meggyógyítása –  számunkra is megmutatta, hogy Isten mennyire szeret minket. Ezt próbálta Székely Anna-Eli diakónus, lelkészasszony és a segítő önkéntesek augusztus utolsó hetének folyamán a gyermekek szívébe lopni.
 
A hétfőtől péntekig tartó foglalkozások alapját öt bibliai történet képezte, kiegészülve az aranymondásokkal, az énekekkel és a fentebb leírt központi igazságokkal. A bibliahét utolsó napját a Greweln-parkban töltötték a gyerekek, ahol áhítattal, szabadtéri játékokkal foglalták el magukat, majd pizzáztak és süteményeztek együtt, miközben kiosztották az emléklapokat. A naponta más-más esemény szemléltetése izgalmas kihívás volt. A többszöri ismétlések hatására a gyerekek könnyedén sajátították el a kiválasztott igéket, amiről az ünnepélyes záró istentiszteleten tettek tanúbizonyságot a medgyesi református templomban szeptember 4-én, a szórványmisszió vasárnapján.
 
A 45 református gyermekből idén 27-en tudtak részt venni az élményekben gazdag héten. Megtanulták és megszerették a keresztyén gyerekdalokat, melyek szorosan kapcsolódtak a bibliai cselekményekhez. A heti aranymondás: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (János 3,16.). A hatalmas áldozat, amit Jézus az emberért hozott, nem maradhat rejtve, beszélni kell róla, hangzott a felhívás! A mennyei parancsot tovább adni fontos kötelesség: „Szeressétek egymást…”. A gyerekek megtanultak odafigyelni egymásra, és megértették, hogy törekedni kell a szeretet továbbadására.