Back to top

Poziția UDMR privind modificarea prin OUG a CP și CPP

Poziția UDMR privind modificarea prin OUG a CP și CPP

·      Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat. Legiferarea este sarcina și responsabilitatea Parlamentului. Modalitatea de adoptare legislativă prin ordonanță de urgență a guvernului (OUG) este, în opinia noastră, inacceptabilă.

·      UDMR a fost întotdeauna adepta faptului că trebuie eliminată posibilitatea legiferării prin intermediul OUG. Acest lucru este posibil numai prin modificarea Constituției. Prin urmare, UDMR propune semnarea unui acord politic între partidele politice, un pact prin care fiecare formațiune își asumă responsabilitatea ca în cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

·      Actele normative și întregul sistem legislativ trebuie să fie în concordanță cu Constituția României, însă în decursul  anilor precedenți, numeroase prevederi din actuala formă a Codului Penal și Codul de Procedură Penală au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională.

·      UDMR consideră că este necesară modificarea celor două acte normative: Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Cele peste de 40 de decizii ale CC din anul 2016 prin care au fost declarate neconstituționale prevederi din legislația penală trebuie corelate cu prevederile Codului aflat în vigoare. 

·      OUG adoptată de Guvern este îngrijorătoare, deoarece vizează transpunerea a doar 5 decizii ale Curții Constituționale, demersul creând impresia că modificările efectuate au scopul de a servi anumite interese individuale.

·      UDMR va propune partidelor politice și președintelui statului, în cadrul consultărilor ce vor avea loc săptămâna viitoare, ca în urma unei dezbateri, Parlamentul să modifice CP prin procedură de urgență, astfel încât toate deciziile CC să fie incluse în textul de lege.

·      Dezbaterea parlamentară a OUG va începe săptămâna viitoare în Senat, iar UDMR va depune amendamente aflate în concordanță cu deciziile Curții Constituționale.

·      Abuzurile rezultate din OUG pot fi corectate doar în Parlament.

·      Acordul de colaborare parlamentară semnat de către coaliția guvernamentală PSD-ALDE și UDMR vizează doar extinderea și punerea în aplicare a drepturilor minorităților și proiecte de dezvoltare a infrastructurii. Uniunea nu a luat o decizie în legătură cu posibilitatea denunțării acordului. UDMR nu are nici o obligație față de coaliția de guvernare în ceea ce privește Ordonanța de Urgență a Guvernului care modifică Codul Penal și Codul de Procedură Penală, politicienii Uniunii nu au fost consultați în această privință.

·      UDMR nu a luat o decizie privind sprijinirea sau respingerea moțiunii de cenzură inițiată de opoziție.