Skip to Content
Április: Szelek, Nappal, Szent György hava                   2018.Április.24, kedd, György napja.  Holnap Márk napja lesz.
Petőfi Sándor Program

Szeben és Hunyad megyei Petőfi ösztöndíjasok találkozóján jártunk Déván

Szakmai találkozót szerveztek a Hunyad és Szeben megyében tevékenykedő Petőfi Ösztöndíjasok számára. A Petőfi programban folyó munkánk hatékonyabb, és sikeresebb teljesítése érdekében tapasztalatot cseréltünk, ötleteltünk. A jelenleg folyó munkáik mellett, a jövőben megvalósítandó terveinkről, programjainkról is egyeztettünk. Beszámoló a Hunyad megyei ösztöndíjas, Virág Ádám tollából.

In Mediaș res – avagy az első hetem Medgyesen Pefőfi Sándor ösztöndíjasként

Szeptember első vasárnapján, párás, reggeli szürkületben futott be a vonatom Medgyesre. Akkor még nem tudtam, hogy 40 perces késésben van a Keleti pályaudvarról Bukarestbe tartó éjjeli járat, így hiába ostromoltam jelbeszéddel román anyanyelvű, jó szándékú, ötvenes kalauzomat, mondja el, hol járunk, a kiírt érkezési idő után fél órával is csak a vállát vonogatva nyugtatgatott. Majd amikor bólintott, hogy megérkeztünk, én még tudtára adtam, hogy a csomagom a hálókocsiban van. Látszott rajta, hogy ezzel nem számolt, odarohant, felrántotta az ajtót, lekapkodta még alvó utastársaim feje felől a bőröndöket, miközben nekem félrevert a szívem, hogy no, most biztosan fennragadok mindenestől a vonaton.

Excursie comemorativă Mediaș - Cluj

În 28 ianuarie a.c., Asociația Uniunea Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș a organizat o excursie comemorativă de la Mediaș la Cluj-Napoca, având ca temă principală comemorarea deportaților civili în al Doilea Război Mondial în URSS. Guvernul Ungar a finanțat excursia în cadrul programul GULAG-GUPVI, pentru organizarea de comemorări, realizare de expoziții, filme documentare etc.

Emlékzarándoklat Medgyesről Kolozsvárra

Autóbuszos zarándoklattal rótták le kegyeletüket a medgyesi polgárok azon 5000 Szovjetunióba elhurcolt kolozsvári magyar civil emléke előtt, akik több évet szenvedtek a vörös diktatúra kényszermunkatáboraiban. A foglyul ejtett magyarok több mint egyharmada nem élte túl a szibériai hideget, az állandó éhezést, az embertelen körülményeket. A magyar kormány által meghirdetett GULÁG-GUPVI Emlékév jegyében elnyert pályázati támogatás által január 28-án a Millennium-Ház elől indultak az emlékzarándoklat tagjai, hogy fejet hajtsanak az ártatlanul szenvedettek, elpusztultak emléke előtt. Történészek számításai szerint Erdélyből mintegy 20 ezer magyar civilt hurcoltak el a Szovjetunióba, akik 1944-1953 között éltek fogolyként kényszermunkatáborokban.

Hétköznapok Tündérországban

Petőfi-ösztöndíjasként napi tevékenységemet a medgyesi Millennium Házban, a helyi magyarság közösségi házában végzem. Már az első hónap sok-sok tanulsággal szolgált számomra. Mint nagyszalontai gyökerű hajdúivadéknak nem volt ismeretlen számomra az erdélyi magyarság sorsküzdelme a megmaradásért. Ifjú korom óta figyelemmel kísértem a kisebbségi közélet alakulását, néha bele is „ártottam” magamat. Férfiasan bevallom, a Medgyesen töltött szeptemberi hónap mégis adott számomra néhány olyan lélekemelő, avagy szívszorító pillanatot, amit egy életen át nem felejtek el.

 

Szeben megyében, Medgyesen a Petőfi Sándor Program egyik ösztöndíjasa

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015 augusztusában indította el a Petőfi Sándor Programot, melynek medgyesi ösztöndíjasa, Varga Emese, augusztus 15-én érkezett meg a Szeben megyei településre kilenc hónapos kiküldetésre, mely során a Medgyesi MADISZ látja el a fogadószervezet szerepkörét.

Tartalom átvétel