Skip to Content
Április: Szelek, Nappal, Szent György hava                   2018.Április.24, kedd, György napja.  Holnap Márk napja lesz.
Beszámolók

A medgyesi báthorysok és a büszkeségek fala

Zrínyi Miklós, Teleki Pál, Hermann Ottó, Mikes Kelemen, Mihai Eminescu. Mi a közös bennük? Az, hogy ő nevük által fémjelzett tantárgyversenyeken a medgyesi magyar iskola diákjai neveit is mind megtaláljuk ebben a tanévben. Ha belépünk a medgyesi Báthoryba, a folyosón elsőre szembetűnik: az iskola büszkeségfala. Oklevelek, emléklapok és fényképek sorai fogadják a belépőt – ezzel is biztatva, hogy itt érdemes lesz továbbmennie. Be, az osztályokba, hogy megismerje: kik vannak a diplomákra írt nevek mögött. Megkérdezni, meghallgatni a gyerekeket és komolyan venni a hallottakat, aztán megkérdezni a pedagógusokat is. Cikkünk középpontjában a báthorysok és megmérettetéseik.

Maszkák a Báthoryban

Hagyományos báthorys esemény az iskolai farsang. Ilyenkor feje tetejére áll a világ a felső és az alsó tagozatban.  A felsősök a vakációt megelőzően, február 1-jén csapatokban játszottak, majd buliztak. Többek között kiosztottak számos díjat is, többek között a legtréfásabb, legvidámabb, vagy legötletesebb jelmezekért. Február 12-ke pedig az alsósok nagy napja volt, ahol játékkal, pizzázással, jelmezes felvonulással ünnepeltek.

Azért csinálom, hogy működjenek a dolgok – interjú Székely Éva díjazott matematikatanárral

Székely Éva, medgyesi matematikatanárt Farkas Gyula-emlékéremre jelölték, melyet 2017. november 3-án, a Magyar Tudomány Napja Erdélyben ünnepségsorozatának keretében vehetett át Kolozsváron. Laudációjában azonban nem csak matematikatanári tevékenysége, hanem közéleti szerepvállalása is kirajzolódott. Interjúmban így pedagógusi munkája mellett arra is kíváncsi voltam, mi ösztönözte harminc éve és ma is, hogy szülőföldjén, szórvány területen ilyen aktív közéleti szerepet vállaljon. A tanárnővel szerdai órái után a Báthory iskolában, a Pro Schola Alapítvány irodájában beszélgettünk.

Cărți, stilouri, cerneală, creioane... începe școala

Emoții, ghidușie, toamna care își face loc încet și mirosul ei plăcut a străbătut deschiderea festivă a anului școlar 2017/2018, în singura unitate de învățământ de sine stătătoare din județul Sibiu, cu predare în limba maghiară, la Școala Generală „Báthory István” din Mediaș. Numeroase fețe senine și zâmbitoare de copii și ochii din când în când încărcați de lacrimi, cred că ne-au reamintit tuturor momente din timpul copilăriei noastre, clipa când cu buchetul de flori destinat învățătoarei ne-am luat rămas bun de la vacanța de vară și ne-am ocupat locurile în băncile din sălile de clasă față de care am simțit o atracție tainică.
 

Becsengettek – Elkezdődött a 2016/2017-es tanév

Szélesre tárta kapuit Szeben megye egyetlen önálló magyar iskolája is hétfő reggel, ünnepélyes tanévnyitóra gyülekeztek a magyar diákok és szülők a medgyesi Báthory István Általános Iskola udvarán a verőfényes szeptemberi délelőttön. Az ünnepélyes megnyitón Szederjesi György, a tanintézmény igazgatója köszöntötte a jelenlevőket.

Első nap az iskolában Medgyesen

Idén is, a hagyományoknak megfelelően szeptember 14-én, reggel 8:00 órakor csengettek be a Báthory István Általános Iskolába, mely Szeben megye egyetlen, önálló magyar nyelvű általános iskolája. Az ünnepélyes megnyitón Szederjesi György, az iskola igazgatója, köszöntötte a jelenlevőket.

A medgyesi magyar oktatás ünnepe

Ünnep volt Medgyesen. Egy olyan városban, melyet inkább (volt) szász városként tartunk számon. Itt a magyarság mindig kisebbségben élt, számaránya a legnagyobb 1930-ban volt (26,89%), a 2011-es népszámlálás nem hivatalos adatai szerint a magyarság 4511-es létszáma 10,21 %-ot tesz ki.

Felújították Szeben megye egyetlen önálló magyar nyelvű iskoláját

Három évig tartó felújítás után adták át Medgyesen 2010. október 29-én, pénteken a Báthory István Általános Iskola új épületét. A tanintézmény az elmúlt évek renoválási munkálatai alatt a Légierők Kaszárnyájának egyik ingatlanjában működött, azonban az iskola tanárai és diákjai november elsejétől ismét birtokukba vehetik a korábbi, ám modernizált épületet.

Iskolát építeni nem más, mint jövőt építeni - Új épületbe költözött a medgyesi Báthory István Általános Iskola

Egy érdekvédelmi szervezetnek nem lehet nagyobb eredménye, mint az anyanyelvi oktatás újabb bástyáját, újabb fellegvárát felépíteni. Önazonosságunkat, kultúránkat, hagyományainkat csak önálló magyar oktatási intézményekben ápolhatjuk és továbbíthatjuk, ahol gyerekeink kiváló körülmények között, jól felkészült pedagógusok irányítása alatt végezhetik tanulmányaikat – jelentette ki Lakatos András, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke pénteken, a medgyesi Báthory István Általános Iskola új épületének avatóján.

Tartalom átvétel