Back to top

RMDSZ: támogatjuk a nyugdíjak emelését

RMDSZ: támogatjuk a nyugdíjak emelését

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

2024-ben kétszer lesz nyugdíjemelés, év elején 13,8%-kal nő a nyugdíjpont értéke, szeptember elsején pedig újabb emelésre lehet számítani – erről is szól a szenátusban ma megszavazott nyugdíjtörvény.

Az RMDSZ támogatja a nyugdíjak emelését, ezért megszavaztuk az RMDSZ néhány módosítását is tartalmazó, a nyugdíjrendszert szabályozó új törvényt” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a felsőház plénuma szavazott a kormány új nyugdíjtörvényéről.  

Az RMDSZ-es szenátor elmondta: „az RMDSZ számára a család, és annak minden tagja fontos. Ezért támogattuk a nyugdíjak megemelését előíró jogszabálytervezetet.” A frakcióvezető hozzátette: a továbbiakban a kormány és a pénzügyminisztérium feladata megtalálni az új törvény előírásainak életbeléptetéséhez szükséges költségvetési erőforrásokat.

A kormány tervezete nem tökéletes – hangsúlyozta Cseke Attila. Problémás előírásokat is tartalmaz, ezért az RMDSZ módosító, javító javaslatokat is iktatott a szenátusi munkálatok során. Ezek közül a többség néhányat fogadott el, amelyek többnyire technikai hiányosságokat orvosolnak a kormány javaslatában. A szenátusi többség elutasította azt az RMDSZ-es javaslatot, amely az anyákat, szülőket részesítette volna előnyben úgy, hogy a gyermeknevelési szabadságon töltött éveket nagyobb munkarégiségnek számította volna. 

A frakcióvezető rámutatott: a nyugdíjakat emelő törvénnyel rég adós a jelenlegi kormány, egyrészt az állampolgárok fele, akiket érint, másrészt a helyreállítási alap kapcsán vállalt határidők miatt. A tervezetről már a nyáron kellett volna döntenie a kormánynak, ennek ellenére csak most, novemberben került a tervezet a parlament asztalára. Az RMDSZ-es szakpolitikus továbbá nehezményezte a gyorsított eljárást, amelyet a parlament a kormány nyomására alkalmazott a tervezet kapcsán. Egy nap alatt csak tökéletesíthető jogszabályt lehet elfogadni, egy ilyen fontos törvény kapcsán szükség lett volna több vitára, nagyobb szakmaiságra azért, hogy ugyanezt a törvény ne kelljen egy éven belül újra és újra módosítani, javítani, foltozni - mondta Cseke Attila. 

Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor elmondta: a tervezet a román nyugdíjrendszer kedvezményezettjei közötti egyenlőtlenségeket szünteti meg, így egyenlően kezeli azokat, akik ugyanolyan munkafeltételek mellett dolgoztak, hasonló fizetésért. 

Ezekkel együtt a Szövetség egyetért a nyugdíjak emelésével, a nyugdíjrendszer javításával, ezért a tervezetet támogatta. Az új törvény a képviselőházhoz kerül, az alsóház szavazata és a Hivatalos Közlönyben való megjelentetése után léphet érvénybe.